
Hummus, humus, hoummous of ook hoemoes genoemd, is een puree op basis van kikkererwten en andere ingrediënten. Deze ‘andere ingrediënten’ zijn onder andere tahin (sesamzaadpasta, 54gr. vet per 100gr.) en olijfolie (100gr. vet per 100gr.). Gemiddeld genomen bevat hummus in de supermarkt daarom 30 gram vet per 100 gram product. Dat is dan zelfs calorierijker dan fritessaus! Niet echt handig als je wilt afvallen/afslanken dus.
Ik presenteer daarom mijn eigen magere variant van de bekende humus met slechts 1/3e van het totaal aan vet! De structuur is daarom wel iets droger en minder smeuig, maar het blijft een lekkere puree voor bij het eten. De tahin (calorierijke en vette sesampasta) laat ik zelf volledig weg. Ik eet zelf veel rijst (+-300gr. ongekookt per dag) en om verveling te voorkomen eet ik daar soms een sausje bij. Humus is heel erg lekker!
Zelf gebruik ik een blender om van de kikkererwten een puree te maken, maar met een staafmixer krijg je het ook voor elkaar.
Mager hummus recept:
- 1 blikje uitgelekte kikkererwten
- 1 teentje knoflook
- 1 eetlepel citroensap
- 4 eetlepels water
- 1 theelepel olijfolie
- 1/2 theelepel zout
Daarbij kan je naar smaak kruiden toevoegen, ik hanteer zelf het volgende:
- 1/2 theelepel gemalen peper
- 1/2 theelepel basilicum (vers het lekkerst)
- 1/2 theelepel peterselie (vers het lekkerst)
Mixen in de blender of mixen met een staafmixer tot het een goede puree is. Wilt het niet goed mixen, te droog of te grof? Dan nog een klein scheutje water erbij om het smeuiger te maken. De olijfolie kan je ook volledig weglaten om het nog meer mager te maken, maar een beetje smaak gaat daarmee wel verloren. Proeft het nog flauw? Een snufje extra zout en/of peper geeft al meer pit. Eet smakelijk!
Andere (voeding)tips? Klik op Blog of volg op Facebook / Instagram !